Ekskursija Khareba vīna darītavā

Khareba vīna darītava piedāvā vienu no aizraujošākajām ekskursijām, ko iespējams piedzīvot Kahetijā. Klasiskā (kopā ir pieejami četri ekskursiju veidi dažādās cenu kategorijās) ekskursija maksā 35 larus jeb 13,50 eiro (par personu) un cenā ir iekļauta vīnogu lasīšana uz vīnogu lauka, vīnogu sulas spiešana, čurčellu gatavošana, maizes cepšana, vīna darītavas apskate, vīna degustācija, un, protams, daudz interesantas informācijas par Gruzijas vīna tradīcijām. Nu ko, laiks doties uz vīnogu lauka!

Vīnogu lauks Kvareli. Khareba vīna darītavas tūre

Vīnogu lasīšana

Ceļš no vīna darītavas līdz vīnogu laukiem aizņem aptuveni 15 tveicējošas minūtes. Lai arī kalendārā rakstīts, ka ir septembra mēnesis, termometrs rāda ko citu. Nav brīnums, ka Gruzija ir vīna zeme, jo laikapstākļi ir patiesi piemēroti vīnogu audzēšanai.

Kvareli reģiona vīnogu lauki ir sulīgi zaļi, plaši un rūpīgi iekopti, bet pie horizonta redzams zilganā dūmakā ietīts Lielais Kaukāzs. Tas vien jau šai ekskursijai piedod īpašu garšu. Un runājot par garšām, liekot roku uz sirds varu teikt, ka Kvareli vīnogas ir garšīgākās, kādas jebkad esmu ēdusi. Tās burtiski pašas kūst mutē un vēl tā apziņa, ka tās tikko ir noplūktas tieši no vīnkoka…

Mūsu uzdevums bija pielasīt četras palielas kastes vīnogu, lai pēcāk no tām varētu spiest sulu.

Vīnogu sulas spiešana pēc sentēvu metodēm
Vīnogu sulas spiešana Khareba vīna darītavā
Vīnogu sulas spiešana Khareba vīna darītavā

Vīnogu sulas spiešana

Patiesībā, protams, vīnogu sula tiek iegūta ar modernu tehnoloģiju palīdzību, bet ekskursijas ietvaros to darījām pēc sentēvu metodēm. Šī senā sulas spiestuve tiek dēvēta par Satsnakheli un tajā sula tiek mehāniski atdalīta no ogām ar… kāju palīdzību! Šim nolūkam ir iespējams vilkt uz vietas pieejamos gumijas zābakus, tomēr, ja visu gribas darīt oriģinālā veidā, tad kādi vēl zābaki. Mēs pamēģinājām abus veidus un jāsaka, ka ar basām pēdām patiesi varēja gūt to īsto pieredzi.

Kā notiek process?

Vispirms ar ūdens strūklu jānoskalo pēdas un tad laiks izklaidei! Patiesībā gan jautras ir tikai pirmās minūtes, jo vīnogu stampāšana ir fiziski grūts process, kuru līdz galam iztur spēcīgākie. Bravo mūsu vīriešiem!

Izspiestā vīnogu sula

Ņem vērā!

Izspiestā vīnogu sula atgādina jokaina paskata biezu, duļķainu dziru un tā ir ļoti salda. Tiekam piekodināti, ka sula ilgi nevar glabāties siltumā, bet kā lai to realizē, ja ārā ir +30° un priekšā vēl tāls ceļš mērojams? Nekā. Padoma devējiem bija taisnība, jo, kad mēs labu gribēdami, sulu uzdāvinājām saviem Gruzijas draugiem, tā uzsprāga viņu ledusskapī, jo bija jau pamatīgi sarūgusi.

Padoms – izlietot sulu pēc iespējas ātrāk vai vismaz uzglabāt to vēsumā uzreiz pēc spiešanas.

Čurčellu gatavošana

Čurčellu gatavošana

Ko vēl var pagatavot no vīnogu sulas? Gardās čurčellas (churchkella)! Tas ir tradicionāls Gruzijas gardums, ko paši gruzīni dēvē par Georgian Snickers. Čurčella sastāv no vīnogu sulas apvalka, un pildījumā tiek likti rieksti un dažādi žāvēti augļi un ogas. Ļoti gards un veselīgs našķis!

Čurčellu pagatavošana ir pavisam vienkārša – uz striķīša tiek uzvērti rieksti, augļi un ogas, un šī virtene tiek mērcēta sabiezinātā, svaigi spiestā vīnogu sulā. Lai čurčellas sanāktu biezas, tās vispirms liek žāvēties saulē un tad atkārtoti mērcē vīnogu sulā, kamēr ir panākts vēlamais biezums.

Protams, mūsu darinājumi nesanāca gluži kā tirgū iegādājamie, bet tāpat garšīgi, nemaz nerunājot par aizraujošo procesu.

Čurčellu gatavošana
Čurčellas tirgū

Maizes cepšana

No vīnogu sulas pārejam uz cita veida produktu – tradicionālo gruzīnu maizi. Tās pagatavošana ir ļoti vienkārša, bet ne viegla, jo īpašā krāsns, kas izskatās pēc akas, ir karsta kā pekle. Sākumā, tā, protams, nešķiet, jo sieviete, kas mums rāda piemēru, dara to tik viegli un bez ciešanām sejā, ka šķiet, ka to taču katrs var. Nekā nebija!

Kā notiek cepšanas process?

Vispirms mīkla tiek sadalīta vienādos gabalos (tik lielos kā dūre) un katrs no tiem tiek gareniski izrullēts un nedaudz saplacināts. Viss process notiek ar rokām.

Pēc tam šī gareniskā mīklas masa ir ļoti veikli jāpielipina pie krāsns malas. Ja pirmā rinda ir cilvēkam parastajam viegli pieveicama, tad rindas, kas iet dziļāk krāsnī, var salipināt tikai paši gruzīni, jo karstums ir neizturams. Pats cepšanas process ir ļoti ātrs un kā rādītājs maizes gatavībai kalpo fakts, ka maizes maliņas sāk atlipt no krāsns sienām.

Maizes cepšana Khareba vīna darītavā

Noslēgumā – vīna degustācija

Kā punkts uz i ekskursijas beigās bija vīna pagrabu apskate un garda vīna degustācija. Cik ārā bija karsti, tik iekšā bija vēsi, tādēļ pie ieejas ir iespēja paņemt biezu pledu, lai nenosaltu.

Atšķirībā no Tamada vīna degustācijas, šī bija ļoti smalka – viss tika pasniegts un izskaidrots ļoti elegantā veidā. Nezinu, cik vīna šķirnes iespējams nodegustēt citas cenu kategorijas ekskursijā, bet mēs degustējām trīs lieliskas šķirnes, un ar to bija gana.

Secinājumi? Kā jau sākumā minēju, šis bija ļoti interesants piedzīvojums, ko neatteiktos izbaudīt vēl reizi. Ja ir pa ceļam, noteikti iebrauc! 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *